събота, 7 февруари 2015 г.

Неаполитански хлебчета

Много на почит в нашата къща, за жалост не ми остава много време да ги правя напоследък :) Рецептата видях от този сайт, като единствено замених сиренето "Азиаго" с български кашкавал. И, разбира се, удвоих продуктите, защото у нас никога нищо не е излишно :)



Рецепта:

1 кг. брашно
30-40 грама прясна мая
400 грама топло прясно мляко
100 грама олио
1-2 лъжици мед
1 лъжица сол
300-400 грама бекон (аз използвах пушен)
400 грама по-твърд кашкавал
жълтък за намазване


Медът с маята ги слагаме в топлото мляко, да се разтворят, за да се активира маята. Аз добавям няколко лъжици брашно и оставям на топло докато се наддигне. Постепенно добавяме солта, олиото и брашното и замесваме меко и неластично тесто, което оставяме хубаво да втаса.
Вече втасалото тесто разточваме на голяма правоъгълна кора, като върху нея наръсваме със ситно нарязания бекон и после с настъргания кашкавал. Завиваме на стегнато руло и режем на парчета, около 4-5 см. дължина. После нареждаме в тавичка, върху хартия за печене и намазваме с разбития жълтък, смесен с няколко капки олио. Оставяме мъничко да втасат пак и печем на 180-200 градуса до приятно зачервяване :)

Ето и няколко в различни форми :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар