Представям ви днешните питки с кайма, които носят звучното име "Пиде" :) Това е турско ястие, което видях в блога на berina, на която благодаря за хубавата рецепта. Аз промених само плънката, защото според мен нейната рецепта за тестото е страхотна. Ето я и нея:
Необходими продукти:
20 гр. мая (половин кубче)
1 с.л. захар
1 с.л сол
5-6 с.л. зехтин
2 ч.ч топла вода
брашно - около 500 грама, но е ориентировъчно, защото може да поеме повече. Зависи какво количество тесто искате да замесите :)
Маята, захарта и 2 с. л. брашно се заливат с топлата вода и се оставя на топло, за да шупне и да се активира маята. Брашното се пресява заедно със солта, добавя се зехтина, а след това постепенно и шупналата мая. В случая аз добавям още малко топла вода, на око, за да заместя малко по-голямо количество тесто. Може би още около 1 чаена чаша. Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса за около час.
Плънка се приготвя от:
3-4 лъжици зехтин
1 глава лук
5-6 скилидки чесън, нарязани на филийки
1 зелена чушка
1 домат
300 грама кайма
сол
черен пипер
чубрица
пресен магданоз
Запържва се първо лука, после се добавят чушката, нарязана на ситно, и чесъна. След около 2 минути се прибавя и каймата и че пържи докато стане на "трохи". Посолява се, добавят се подправките, без магданоза, и доматите. Намалява се котлона и всичко къкри докато се изпари водата. Тук е мястото да кажа, че ако нямате пресен домат успешно можете да сложите и от консерва. Когато водата поизври е готово, може да сложите магданоза. Целта е плънката да не е течна и да изтече от пиде-тата.
От втасалото тесто се късат топки, които се разточват на елипса. По средата се слага плънката и се завива от двете дълги страни. Краищата на така получената лодка се притискат, може и да се намажат с малко вода, за да залепнат. Намазват се със зехтин, а може и с жълтък - по ваш вкус. Аз чуквам в средата едно яйце, като внимавам да не изтече отвън, защото ще развали вида на иначе чудесните лодчици. Пекат се на 180 градуса, като малко преди да са готови можете да добавите настърган кашкавал отгоре.
Плънката може да бъде изцяло по ваш избор - с яйце и сирене, с кайма и гъби, само с яйце, с колбас и яйце... Вариантите са много, направете ги по ваш вкус :) Крайният резултат със сигурност ще ви хареса... Ето ги и моите вкусни пиде-та:
Елена, можеш ли да публикуваш различните ястия за какво време се правят? Благодаря!
ОтговорИзтриванеГери, разбира се :)
ОтговорИзтриване