Необходими продукти:
за кюфтетата:
500 гр. кайма
1 глава лук
2 филии сух хляб
1 яйце
1 картоф (по желание
1 лъжица кисело мляко (по желание)
сол
черен пипер
сминдух
чубрица
пресен магданоз
за соса:
1 буркан домати от консерва
1 морков
олио
1 глава лук
6-7 скилидки чесън
пресен магданоз за поръсване
В голяма купа сложете каймата, ситно нарязания лук и яйцето. Добавете двете филии хляб, които са накиснати във вода и добре изцедени. Овкусете с подправките, като добавите тези, които са по ваш вкус. От майка ми знам, че за да станат сочни кюфтетата в сместа се слага 1 настърган картоф и 1 лъжица кисело мляко. Доверете ми се - наистина е така :). Накрая, след като омесите всичко, добавете щипка сода - бикарбонат и оставете в хладилника да престои 1 час.
През това време сложете лука в сгорещеното олио, като се позапържи добавете и настъргания морков. Оставете да се задуши 2-3 минути. След това изсипете доматите от буркана, като преди това сте ги пасирали. Може да използвате и доматено пюре, но ние имаме само цели домати, затова пасирам. Добавете 1 лъжица захар, за да убиете киселия вкус на доматите, похлупете и оставете на слаб огън. Когато водата поизври, посолете. Ако искате по-гъст сос накрая можете да добавите 1 лъжица брашно, размито в малко вода. Малко преди да отстраните от котлона добавете и ситно нарязания чесън.
Накрая изпържете кюфтетата и при сервиране поръсете с пресен магданоз и полейте със соса :)
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар