Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
олио, за пърженето
2 чаши вода
2 чаши захар
кората на половин лимон
канела (по желание)
разтопен шоколад (по желание)
Първо сложете на котлона водата със захарта, да кипне заедно с лимоновата кора, която е цяла. Не се настъргва. 2 - 3 минути са достатъчни и отстранете от котлона, сиропът ще ни трябва напълно охладен.
След това вземете една кора и съвсем леко я намажете с олио, само на няколко места. След това сложете върху нея още една кора и прегънете на две, като в края оставите една тънка лента пространство, която намажете с вода. Започваме да навиваме на стегнато руло от другата страна и когато стигнем до напоената страна с водата, кората залепва. Намажете по цялата дължина на ръба с вода, за да не се разлепи рулото при пърженето. По този начин навийте всички кори. Накрая нарежете готовите пури на равни части, около 4-5 см дълги.
Загрейте олиото добре и ги изпържете до порозовяване. Трябва да се наглеждат, защото много бързо прегарят, а тогава вкусът им не е същия. До съвсем леко порозовяване се пържат, все пак корите са фини, не им трябва много. С голяма решетъчна лъжица се вадят от олиото и веднага се пускат в охладения сироп. Оставете ги да постоят там до следващата партида.
След като ги извадите, наредете в чиния да се охладят. През това време разтопете шоколада на водна баня. Топвайте малките хапки до половина в него и ги сложете на решетка. След като свършите ги пъхнете в камерата на хладилника за няколко минути, за да се стегне шоколада. Тези, които не са с шоколад, можете да полеете с останалия сироп и да оставите да попие - стават точно като малки баклавички, но без пълнеж :)
![]() |
Да ви е сладко! |
Няма коментари:
Публикуване на коментар