3 яйца + 1 белтък
300 грама прясно мляко
1 ч. ч. кисело мляко
5 с. л. олио
1 кубче мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
брашно около 1 кг.
пакетче масло от 125 грама
жълтък смесен с няколко капки прясно мляко и малко разтопено масло за намазване на питата.
Маята се слага заедно със захарта и топлото мляко да шупне, като преди това се добавят и 3-4 лъжици брашно. Всичко хубаво се разбърква, покрива се и се оставя на топло. Брашното го пресяваме в голяма купа, правим дупка в средата и изсипваме там киселото мляко, олиото, яйцата и солта. Всичко хубаво се разбърква, като постепенно се добавя и шупналата мая. Замесва се меко, нелепнещо тесто, което се оставя да втаса, докато удвои обема си. От втасалото тесто се отделя топка, която се поставя в средата на намаслена тава. Останалото тесто разделяме на три равни части. Всяка една от тях се разточва добре на хубав кръг, с дебелина половин сантиметър. Първата разточена кора се намазва с разтопеното масло, върху нея се полага втората - отново се намазва хубаво и най-отгоре се поставя и третата разточена топка от тестото. Разрязва се като пица - първо на осем, а после на 16 части, получават се 16 триъгълника. Всеки от тях се навива на кифла, от основата към върха. Тези кифлички се нареждат като лъчи около топката в средата на тавата. След подредбата питката се оставя да втаса повторно, след което се намазва с жълтъка и се пече на 180 градуса на най-долна решетка. Още топла се намазва с масло и се завива с кърпа ако искате да стане мека кората.
Ето няколко от моите питки по различни поводи :)
![]() |
за Коледа |
![]() |
За кръщенето на Алекс |
![]() |
За прощъпулника на Алекс |
Супер!
ОтговорИзтриване